A, B ar C?

Visada maniau, kad mano skaitymas yra konservatyvus ta prasme, jog aš daugiausia28588315 skaitau europiečių ir šiaurės Amerikos rašytojų knygas. Kadangi dabar labai daug laiko praleidžiu Meksikoj, pasižadėjau sau skaityti kuo daugiau knygų iš šito žemyno.

Dabar sėdžiu prie lango, žiūriu į milijoninį Monterrey miestą. Ir nors kraštovaizdis, kurį dominuoja Cerro de la Silla kalnas, visiškai skiriasi nuo lietuviško, kažkas  gyvenime šitame žemyne yra bendro su lietuviškuoju. Pirmiausia kontrastai, milžiniški kontrastai tarp visuomenės sluoksnių, tarp vieno miesto rajono ir kito. Po to: žmonių sugebėjimas prisitaikti prie sistemos durnumo, išradingumas ją apeiti, ignoruoti ir vistiek neišvengiamai tapti jos dalimi.

Apie tai, kaip sistema formuoja žmones, apie tai, kaip meluoti reiškia išgyventi sistemoje, apie meilę, taip pat sistemos įtakotą, apie švietimą, pritaikytą sistemai palaikyti ir yra Alejandro Zambra knygoja “Multiple Choice”. Knyga parašyta kaip čilietiškas Aptitude Test, kuri laiko moksleiviai mokyklose, atsakinėdami į multiple choice klausimus. Čia vienas iš tų atvejų, kai knygos forma sustipriną knygos turinį.

Inovatoriška, juokinga, liūdnoka, kritikuojanti.

ladda nedCm9V2xgWIAIDBN9
Kai vienas knygoje minimų mokytojų sako savo buvusiems mokiniams “jūs buvote ne mokomi, o treniruojami “, aš iškart prisimenu savo mokyklos laikus. Ir ypač prisimenu tuos mokytojus, kurių pamokos niekaip netilptų i testus taip, kaip juose netelpa gyvenimas.

K.Ž.G

One thought on “A, B ar C?

  1. Jei ne Jūs, nebūtų ši knyga patekusi į mano rankas. Kažkas nuostabaus! Ir dėl savo struktūros, ir dėl temų, ir dėl taiklių taupių pastebėjimų apie šeimą, santykius, vaikus. O dar tas žodžių žaismas! “I know I have existed, for you, in excess. That I have also existed in absence”; “Even then I existed too much, because I wasn’t there but my absence was”. Citavau, net kolegoms;)

Leave a comment